Van de ene bloem naar de ander

butterflies-starting-page-2

Van de ene bloem naar de ander: Investeren, besparen of beleggen?

Het ultieme doel van een onderneming is om winst te maken. Wat er met die winst daarna gebeurt, verschilt door wensen, inzichten, verwachtingen en besluiten.

 

Investeren is als het zoeken naar nectar

Een van de zaken waar een deel van de winst heen zal stromen zijn investeringen. Hoeveel je investeert, hangt af van de markt, de verwachtingen op de korte – en middellange termijn en de idee├źn omtrent groei van de zaak. Een goed functionerende administratie is de hulpbron bij uitstek om gegevens te leveren die de beslissingen kunnen onderbouwen. Je ziet of een product goed in de markt ligt, hoe het rendeert en of investeren in dat product kan lonen. Om dit doel te bereiken, geldt dat investeren in een optimaal gevoerde administratie een uitstekend advies is. Het inhuren van een administrateur blijkt goed besteed geld te zijn.

 

Besparen – je eigen cocon

Winst wordt natuurlijk behaald door verkoop van producten en diensten. Winst wordt echter ook behaald door gebruik te maken van regelingen. Zo zorgt een accountant er voor dat alle van toepassing zijnde aftrekkansen gebruikt worden. Dat investeringsondersteuning bekend is en eventueel gebruikt kan worden. En, dat nieuwe subsidieregelingen, die voor zowel het bedrijf als voor klanten belangrijk kunnen zijn, bekend zijn. Verder geldt dat het op tijd voldoen aan de belastingverplichtingen, denk aan de BTW-afdracht, kosten voorkomt. Door dit soort zaken uit handen te geven en door de boekhouder uit te laten voeren, draag je bij aan het voorkomen van kosten, het besparen en zodoende aan winstvergroting.

 

butterflies-starting-page-3

 

Beleggen

Wie een eigen bedrijf heeft, zal veelal beslissen om alle extra geld in het bedrijf te stoppen. Maar is dit verstandig? De crises die we afgelopen drie decennia meegemaakt hebben, laten zien dat zij die alle eieren in een – en dezelfde mand gelegd hebben, niet altijd als winnaars uit de bus kwamen. Natuurlijk is investeren belangrijk en verstandig en zo zijn de meeste beleggers positief over 2016, maar het is net zo verstandig om eens met de accountant in gesprek te gaan hoe een deel van de winst op een verantwoorde wijze elders ondergebracht kan worden. Denk daarbij aan beleggen in een goede pensioenvoorziening of in obligaties. Misschien ligt de oplossing wel in het kopen van aandelen van branchegenoten?

 

Kansen benutten

Ondernemen staat gelijk aan kansen zien en kansen benutten. Informatie inwinnen over kansen die je zelf niet direct ziet, kan geen kwaad. Een administratiekantoor kan helpen zicht op dat soort van kansen te krijgen. Of je daar dan ook gebruik van wilt of zult maken, is een beslissing die je uiteraard zelf neemt. Die je dankzij gerichte informatie kunt nemen. Zoek als ondernemer de grenzen niet alleen op jouw eigen – of de jouw bekende markt op. Goed advies kan bijdragen actief te worden op nog niet bekende markten.

Leave a Reply